czwartek, 13 września 2012

Tortellini - fenomen małych pierożków i najlepsze przepisy

Tortellini to małe włoskie pierożki. Wyglądem przypominają nieco nasze polskie "uszka", ale są jeszcze mniejsze. Ich farsz tradycyjnie stanowią grzyby, ser lub mięso. We Włoszech, skąd pochodzą, podawane są tradycyjnie z sosem pomidorowym. Ostatnimi czasy tortellini goszczą coraz częściej na naszych stołach, gdzie serwuje się je na ogromną liczbę sposobów. Co sprawia, że są tak popularne?



Fenomen tortellini...

Pojawiły się i natychmiast zrobiły furorę. Choć to nie tradycyjne polskie danie, to coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dlaczego?

Tortellini to krewniacy naszych pierogów i uszek. Jedząc tortellini nie będziemy żałować, że nie zmieścimy więcej... A to dlatego, że są tak malutkie, że każdy spokojnie zmieści kilkadziesiąt sztuk. Ich rozmiar jest zapewne jednym z powodów ich popularności.

Tortellini różnią się między sobą nadzionkiem. Oryginalnie zawierać mogą grzyby, ser lub mięso i w takiej postaci najczęściej dostępne są na naszym rynku. Trzy rodzaje farszu znacznie zwiększają ilość potraw które można z nich przyrządzić.

Jak serwuje się tortellini? W naszym kraju panuje pełna dowolność, nie tylko co do doboru sosu...

Jak podawać tortellini? 

Barierą jest jedynie nasza wyobraźnia. Już tradycyjny sposób dostarcza ogromną ilość możliwości. Podajemy tortellini polane sosem - zwykle takim na jaki mamy ochotę. A ile znamy sosów? Mnóstwo. I na tyle sposobów możemy podać tortellini - oczywiście x3, bo mamy trzy rodzaje farszu do wyboru. Jeśli nie chce nam się robić sosu, możemy wykorzystać gotowy sos do spaghetti lub pesto.

Dania z tortellini - przepisy

Niecodzienny sos do tortellini:

Przygotowujemy sałatkę:

Robimy zapiekankę z tortellini:


Chcę to zjeść!

Ale skąd wziąć tortellini? Ja kupuję je w Biedronce, bo mam najbliżej. Dostępne są w 3 wersjach - z serem (niebieskie opakowanie, na zdjęciu obok), z grzybami (czerwone) i trójkolorowe z szynką (żółte opakowanie). Cena to 3,99 za 1op. 250g.  Nie mam co na nie narzekać, choć zdarza mi się, że z wierzchu się rozgotowują a farsz jest nadal mocno twardy. Może po prostu gotuję je na zbyt dużym ogniu? 

Jeśli polecacie jakieś inne tortellini - piszcie w komentarzach!
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. milo mi ze wpisałeś tutaj mój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie!zrobiłam tortellini w sosie pesto(włoski)z Lidla nie jest drogi a smakuje zabójczo polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupione tortellini plus kupiony sos ale wyczyn kulinarny :))) weszłam tu bo chcę zrobić tortellini, a nie kupić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Garre - przepisy z gotowych produktów, to chyba jakiś żart:/

      Usuń
    2. po co w ogóle pisac o syfie z gotowizn! nie macie nic innego do roboty?

      Usuń
    3. Bo nie wszyscy potrafią i chcą się nauczyć gotować :D
      peace

      Usuń
  4. Podsmażane tortellini z grzybami podaję zwykle z buraczkami i oliwkami. Do pierożków w trakcie smażenia warto dodać trochę przypraw ziołowych wg upodobań. Jest to danie proste, choć rzadko serwowane, bo jakże tu konkurować z domowymi pierożkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. "Nadzionko"? Co to jest nadzionko???

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam Torellini z Lidla 400g - 3,77zł i wystaczy max 5 minut we wrzątku. Są czarne 9barwione sepią z mątwy) z łososiem i zwykłe z ricottą i miodem, szpinamiem i ricottą, szparagami.

    OdpowiedzUsuń