Przepisy w dalszej części wpisu, zaraz za częścią teoretyczną! ;)
Polędwiczka - część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. (Nr 8)
(Wikipedia)
Innymi słowy - polędwiczka to kawałek mięśnia biegnącego w tylnej części świni wzdłuż kręgosłupa. Nie jest to jednak zwykłe mięsko. Jej popularność nie bierze się znikąd! Polędwiczka to dobry kawałek miękkiego, soczystego, wyśmienitego mięsa. Gdzie ją kupić i jak przygotować?
Gdzie kupić polędwiczki?
Cena polędwiczek w sklepie mięsnym oscyluje wokół 30zł za kg, choć nieraz bywa, że trzeba za nią zapłacić 35zł/kg. Tutaj na ratunek przychodzi nam jednak... Biedronka. Polędwiczki wieprzowe to jedno z nielicznych mięs, które opłaca się kupić w Biedrze. Dlaczego?
1. Jest hermetycznie zapakowana - w nieuszkodzonym opakowaniu zachowa świeżość aż do daty ważności. Podczas gdy zakupy w mięsnym wymagają nieco wprawy w ocenie mięsa po wyglądzie i zapachu, to opakowanie pozwoli mniej wprawnym mięsożercom cieszyć się w 100% świeżym produktem.
2. Cena, cena, cena! 26,49zł/kg. To dobra, opłacalna dla nas cena!
Jak przygotować polędwiczki?
Powinniśmy kierować się takimi zasadami jak przy przygotowaniu innych mięs. Najpierw je myjemy i obieramy z powięzi. Następnie doprawiamy i pozostawiamy na jakiś czas. Wcześniejsze osolenie i zamarynowanie mięsa sprawi, że cała grubość polędwiczki przesiąknie pożądanym aromatem. A więc - do roboty! Oto najlepsze przepisy na polędwiczki, które udało mi się wypróbować!Polędwiczki wieprzowe (Wikipedia) |
1. Polędwiczki naturalne, czyli tak jak lubię najbardziej.
Surowe mięso kroimy na plastry grubości około 1,5cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wsmarowujemy w powierzchnię polędwiczek. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, a następnie smażymy na patelni na dużym ogniu. Celowo nie piszę jak długo smażymy, bo każdy i tak lubi inaczej. Ja lubię zarumienione z wierzchu i jeszcze lekko różowe w środku, więc smażę krótko :) Po zdjęciu polędwiczek z patelni możemy wrzucić na rozgrzany po nich olej cebulę krojoną w cienkie plastry, która po chwili smażenia, uzyska niepowtarzalny polędwiczkowy smak.
Dlaczego przyprawione właśnie tak? Bo w ten sposób nie zmieniamy mocno smaku mięsa. Jest wyraziste, a przy tym czuć naturalny, doskonały smak polędwiczek.
Przygotowane polędwiczki serwujemy z ziemniakami z wody oraz polędwiczkową cebulką. Dobrze pasują również jabłka smażone na maśle. Polecam!
Aby zobaczyć stronę z przepisem wystarczy kliknąć na obrazek!
2. Polędwiczki duszone z papryką i pieczarkami
ze strony Wielkie Żarcie
3. Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce zamknięte
ze strony mniammniam.com
4. Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola
z bloga i-naturalnie
5. Polędwiczki z mozarellą w szynce parmeńskiej
ze świeżą szałwią w delikatnym sosie z octem balsamicznym.
z bloga Kwestia Smaku
Reklama
Zapraszam również do zapoznania się ze znakomitymi przepisami na pieczenie, kotlety i gulasze z szynki wieprzowej!
Polecam!
Smacznego!
*Zdjęcia potraw w tym poście pochodzą ze stron, do których są odnośnikami.
No to ja się piszę na polędwiczki naturalne!
OdpowiedzUsuńWitam, z całego serca polecam opcję nr 2. Regularnie do niej wracam.
OdpowiedzUsuńnajprostsze znaczy najlepsze jak dla mnie
OdpowiedzUsuńFaktycznie,najsmaczniejsze są te proste przepisy...,ja od zawsze robiłam tak,jak w pierwszym przepisie : pokrojone polędwiczki,krótko smazone na ostrym ogniu,potem cebulka i ziemniaczki do tego....,pycha ...
OdpowiedzUsuńJa polecam przepisy 4,5 są super !!!
OdpowiedzUsuńSuper wpis ;) dla osoby dopiero poznającej świat potraw z cielęciny prawdziwa skarbnica wiedzy.
OdpowiedzUsuńAle to są polędwiczki WIEPRZOWE a nie cielęcina
UsuńDla mnie opcja nr 4 :) świetnie wychodzą, robię podobne, a same polędwiczki kupuję na befsztyk.pl, maja naprawdę świeżutkie mięso, pakują po rozebraniu i od razu wysyłają :)
OdpowiedzUsuńSmażymy je na oleju czy bez tłuszczu? Jutro mam zamiar wypróbować ten przepis więc pytam :)
OdpowiedzUsuńNa oleju, jest potem napisane.
UsuńNajlepiej na maśle klarowanym. Olej do wieprzowiny jest beznadziejny. Już smalec byłby lepszy.
Usuńwłaśnie robię w/g prostego przepisu jak będzie smakować dam znać
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam iż autor lubi polędwiczki lekko zarumienione w środku - ale to jest wieprzowina ! Nie jada jej się na surowo.
OdpowiedzUsuńDoprawdy? A metka cebulowa dostępna do kupienia w praktycznie każdym sklepie - w takich folijkach z metalowymi zaciskami po obu stronach? To przecież wieprzowina całkowicie surowa - i to nie z tak szlachetnej części wieprza jak polędwiczka. Każdy zjada na surowo i jest zdrowy ;) Poza tym (przynajmniej w teorii) mięso które trafia do przemysłu spożywczego jest przebadane weterynaryjnie ;)
Usuń;)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam. Mięso wieprzowe jest niezwykle smaczne, dobrze, że jest doceniane przez tak wielu Konsumentów. A co do przepisu to polędwiczki wieprzowe to jedne z lepszych dań z wykorzystaniem wieprzowiny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń