Jak mówi wikipedia:
Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.
Cechy charakterystyczne:
Gatunek sera: świeży
Gatunek mleka: krowie, z którego wykorzystuje się śmietankę
Skórka: brak
Masa: tłusta, kremowa, jednorodna o kolorze białawym
Smak: słodki, kremowy, lekko maślany
Dojrzewanie: brak
Zawartość tłuszczu: rzędu 80% w suchej masie
Kształt: bezkształtna masa
Waga: zmienna
Kraj produkcji: Włochy
Region produkcji: prowincja Lodi, Como, Lecco
Postanowiłem sprawdzić, do czego jeszcze nadaje się ten wyśmienity serek. Ponieważ priorytetem była ekonomia, zakupiłem Galbani Mascarpone w Biedronce. Zapraszam do przeczytania jego krótkiej recenzji i mieszanki smacznych przepisów!
Biedronkowy Mascarpone Galbani to półkilogramowe opakowanie serka w cenie około 7 zł - co stawia go na niskiej - dostępnej cenowo dla wszystkich półce. Jest bardzo gęsty, tłusty, a w smaku śmietankowy - jak to mascarpone. Jakość oceniam na całkiem niezłą - udało się zrobić krem do Tiramisu, był odpowiedniej konsystencji i nie pływał. Na drugi dzień, po odpowiednim schłodzeniu był sztywny i kawałki ciasta dało się łatwo wyjmować z naczynia. Z czystym sumieniem mogę więc polecić ten produkt.
Mając do dyspozycji jeszcze jedno pełne opakowanie tego wyśmienitego serka postanowiłem wypróbować kilka przepisów, z których najbardziej przypadły mi do gustu:
1. Deser Mascarpone z truskawkowym sosem - na blogu "Pasje Beti"
wygląda wybornie, smakuje jeszcze lepiej |
2. Deser z Mascarpone i owocami - smilingspoon.pl
bardzo smaczny i pomysłowo podany |
3. Niebiański deser z Mascarpone i galaretki - na blogu justmydelicious.com
proste, smaczne i dostępne we wszystkich kolorach tęczy... ... i galaretek :) |
4. Szybki deser z Mascarpone - na blogu Złośnicy w Kuchni
ode mnie: ja użyłem mrożonych malin i czarnych porzeczek zamiast jabłka
też wyszło pyszne :]
|
i na koniec moja własne inwencja twórcza
5. Deser jajeczny z Mascarpone
Składniki: serek Mascarpone, jajka w ilości 1 szt na każde 100 gramów serka, cukier wanilinowy, ryż preparowany, świeża pomarańcza;
Przygotowanie: Ubijamy żółtka z cukrem wanilinowym (10 gramów cukru na żółtko) lub miksujemy tak jak kogel-mogel. Gdy osiągną jasnożółty kolor i będą już ładnie napuszone - dodajemy je do serka Mascarpone dokładnie mieszając. Dosypujemy również ryż w ilości "na oko" - czyli jak kto lubi i mieszamy.
W efekcie powstaje pyszny deserek o kolorze likieru jajecznego. Całość dekorujemy kawałkami pomarańczy. Przed podaniem schładzamy. Palce lizać!
Na koniec dorzucam kilka przepisów na tiramisu, których oczywiście nie może zabraknąć:
Smacznego!
Jadłam bardzo delikatny serek jednak do cista mi nie przypasował .
OdpowiedzUsuń