piątek, 30 listopada 2012

Aloe Vera - wcale nie taka prawdziwa...


Prawdziwa rozkosz, czy ponury niedosyt?

niedziela, 25 listopada 2012

Schogetten - małe, słodkie, kwadratowe

     Podobno tworząc listę zadań do wykonania, warto wpisać "zjeść czekoladę". Ma się wtedy pewność, że chociaż jeden punkt zostanie spełniony :) Bo któż z nas nie ma w sobie choć cząstki łasucha, czającego się na ten pyszny, rozpływający się w ustach wyrób? Osobiście, choć nie robię tego często, czasami po prostu nie potrafię powstrzymać się przed zakupem kolejnej czekolady, która wręcz krzyczy do mnie ze sklepowej półki - "Kup mnie! Przeniosę Cię do raju!" I powiem wam, że bardzo rzadko żałuję tej decyzji. Ostatnio w podobny sposób zagadała do mnie czekolada Schogetten. I dałam się skusić...

czwartek, 15 listopada 2012

Smutne podwyżki cen w Biedronce

     Czy pamiętacie jaką radość dawały zakupy w Biedronce choćby trzy lata temu? Za 30 złotych można było zrobić naprawdę solidne zakupy. Mnie, jako studentowi wystarczało 50 złotych, żeby godnie przeżyć cały tydzień na produktach z Biedronki! Z radością chodziłem wtedy alejkami sklepu, wkładając do koszyka co popadnie. Nie bałem się, że przepłacę. Dziś już nie jest tak różowo. Co się zmieniło?

niedziela, 11 listopada 2012

Coffee Cool, napój mleczny całkiem cool

Spacer po Piotrze i Pawle jak zwykle skończył się nieplanowanym zakupem jakiegoś produktu.


Padło na Coffee Cool - mleczny napój o smaku kawy. A może raczej kawę z mlekiem?

piątek, 2 listopada 2012

Mięso doskonałe, czyli polędwiczka wieprzowa i najlepsze przepisy.

Przepisy w dalszej części wpisu, zaraz za częścią teoretyczną! ;)

Polędwiczka - część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. (Nr 8) 
     (Wikipedia)


     Innymi słowy - polędwiczka to kawałek mięśnia biegnącego w tylnej części świni wzdłuż kręgosłupa. Nie jest to jednak zwykłe mięsko. Jej popularność nie bierze się znikąd! Polędwiczka to dobry kawałek miękkiego, soczystego, wyśmienitego mięsa. Gdzie ją kupić i jak przygotować?