Jak to zwykle bywa, o wszystkim dowiaduję się ostatni. To, że dziś jest Tłusty Czwartek zauważyłem dopiero po wizycie w osiedlowym sklepie. Zamiast pączków kupiłem jednak mąkę, olej, masło, cukier, cukier puder i kilka innych niezbędnych rzeczy do wyrobu domowych smakołyków. Pieczenie czas zacząć! Tylko co wybrać z tych wszystkich smakołyków?
linki do przepisów jak zwykle w obrazkach - obrazki pochodzą z blogów z danym przepisem;
Pączki
|
Rodzinne pączki Alebabki ;) |
|
Kwestia Smaku - urzekające zdjęcia + filmik |
|
Małe ABC pączków na blogu Whiteplate |
Faworki
|
Faworkowe serduszka na blogu "Z piekarnika |
|
Chruściki na ugotuj to.pl |
Oponki
|
oponki z kasiarro.jogger.pl |
I na koniec wikipedycznie, krótko o tym skąd wziął się Tłusty Czwartek:
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzieńkarnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać jako wyraz umartwienia wstrzemięźliwość.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
jake obżarstwo hehe, pączki to podstawa np do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńdobrze zapowiadający się blog chyba umarł ;(
OdpowiedzUsuń