Fakty. Tolonis jest jogurtem naturalnym typu greckiego. Od zwykłego jogurtu naturalnego różni się tym, że zawiera aż 10% tłuszczu, co sprawia, że jest bardziej kaloryczny. Zawiera standardowe szczepy bakterii jogurtowych (Lactobacillus delbrueckii) i nie jest probiotykiem. Produkowany jest dla sieci Biedronka w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek - Maćkowy i pakowany do plastikowych kubków po 400g. Za takie opakowanie przychodzi nam zapłacić 1,65 co jest całkiem dobrą ceną.
Składniki podstawowe:
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
- 3 średnie świeże ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek posiekać w drobniutką kostkę lub przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystko wymieszać razem z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodać można ocet winny, białą paprykę, koperek, pietruszkę - według własnego upodobania.
Alternatywny przepis i propozycja podania - kliknij tutaj.
Enjoy!
Ciekawy i bardzo prosty przepis :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńTzatziki najlepszy dodatek do grila, majówka się zbliża więc gorąco polecam.
Usuń