sobota, 22 marca 2014

Czosnek - smaczna porcja zdrowia - najlepsze przepisy.

     Krótki wstęp teoretyczny, przepisy poniżej

    Czosnek to roślina powszechnie występująca w naszej strefie klimatycznej. W Polsce zbiera się rocznie ponad 10 tysięcy ton czosnku. Mimo to nasz rynek zalewają chińskie czosnki. Nie dość że mniej aromatyczne, to jeszcze szybciej się psują i są mniej pożyteczne dla zdrowia... Tak tak! Czosnek nadaje nie tylko wspaniałe walory smakowe rozmaitym potrawom. Ma również niesamowite właściwości lecznicze, do zapoznania się z którymi zapraszam tutaj: Czosnek - lekarstwo na świata całe zło

     Największą skuteczność ma czosnek spożywany na surowo. Jego ostry smak i zapach w odpowiednich kompozycjach da się na szczęście zniwelować. Gdy zostanie poddany obróbce termicznej (zwłaszcza długiej) traci niestety część działań leczniczych, np antyoksydacyjnych.

Czosnek przeciśnięty przez praskę
(Wikipedia)


     Dzisiaj, właśnie ze względu na walory lecznicze zaproponuję wam kilka sposobów na delektowanie się czosnkiem w jak najmniej przetworzonej postaci. Zapraszam!


Klikając na obrazki przechodzicie na stronę z przepisem.
zdjęcia są własnością autorów blogów na które odsyłają

     Jako że zainteresowanie czosnkiem zaczęło się już zeszłym latem udało mi się z niego przygotować coś na zimę. Wykorzystałem 2 przepisy, które najbardziej przypadły mi do gustu. I okazało się, że są całkiem niezłe!

Przepisy



Przetwory z czosnku



Czosnek marynowany w białym winie
z bloga pomarancza.blox.pl
Moje wrażenia: lekko twardawy, dość pikantny; mając porównanie z tym z ogórków kiszonych - zupełnie inny; doskonały do kanapek, ale pysznie smakuje też podany jako dodatek do obiadu, zamiast innych marynowanych dodatków, np korniszonów;

Czosnek marynowany w oliwie
z bloga kocioligarnek.blogspot.com
Moje wrażenia: genialny; delikatny (robiłem bez chilli), lekko ziołowy; nadaje się praktycznie do wszystkiego, chociaż szczególnie polecam do sałatek (możemy też do nich wykorzystać wyśmienitą oliwę ze słoiczka); palce lizać

i mój ulubiony sałatkowy przykład wykorzystania czosnku powyżej:
Sałatka z czosnkiem marynowanym
z bloga cookingroom.blog.pl



Czosnek na surowo
Guacamole
(zdj. Wikipedia)

1 awokado
2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
sok z 1/3 limonki
szczypta soli do smaku
odrobina drobno siekanego chilli (wg uznania)

Awokado obieramy, rozcieramy i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Podajemy jako samodzielną przekąskę bądź przystawkę np. z grzankami z oliwą. Palce lizać.

Czosnek grillowany

z bloga pinupmary.blogspot.com

Moje wrażenia: genialny! zwłaszcza z grilla, gdy można nim posmarować chrupiące grillowane kromki chleba bądź doprawić dodatkowo ugrillowany kawałek mięsa; mniam!



Smacznego!




2 komentarze:

  1. Czosnek z grilla jest naprawdę pyszny, sam wypróbowałem ;)! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pytanie: czy po takim grillowaniu nie traci już wtedy za dużo ze swoich walorów leczniczych...?

      Usuń