Fenomen tortellini...
Pojawiły się i natychmiast zrobiły
furorę. Choć to nie tradycyjne polskie danie, to coraz częściej pojawia
się na naszych stołach. Dlaczego?
Tortellini to krewniacy naszych pierogów i uszek. Jedząc tortellini nie będziemy żałować, że nie zmieścimy więcej... A to dlatego, że są tak malutkie, że każdy spokojnie zmieści kilkadziesiąt sztuk. Ich rozmiar jest zapewne jednym z powodów ich popularności.
Tortellini
różnią się między sobą nadzionkiem. Oryginalnie zawierać mogą grzyby,
ser lub mięso i w takiej postaci najczęściej dostępne są na naszym
rynku. Trzy rodzaje farszu znacznie zwiększają ilość potraw które można z
nich przyrządzić.
Jak serwuje się tortellini? W naszym kraju panuje pełna dowolność, nie tylko co do doboru sosu...
Jak podawać tortellini?
Barierą jest jedynie nasza
wyobraźnia. Już tradycyjny sposób dostarcza ogromną ilość
możliwości. Podajemy tortellini polane sosem - zwykle takim na jaki mamy
ochotę. A ile znamy sosów? Mnóstwo. I na tyle sposobów możemy podać tortellini
- oczywiście x3, bo mamy trzy rodzaje farszu do wyboru. Jeśli nie chce
nam się robić sosu, możemy wykorzystać gotowy sos do spaghetti lub
pesto.
Dania z tortellini - przepisy
Przygotowujemy sałatkę:
- Sałatka z tortellini na bogato - Bon Apetit Małgorzaty - mój sałatkowy faworyt, na bogato;
- Sałatka z tortellini na blogu Ślinka Cieknie - nuta śródziemnomorskich smaków;
- Sałatka z tortellini prosto z Kuchni Kasi - kto lubi pora? Bo ja lubię;
- Sałatka z tortellini i tuńczykiem - a tutaj mamy dodatek rybki;
Robimy zapiekankę z tortellini:
- Zapiekanka z Tortellini w sosie śmietanowym - Kulinarny Pamiętnik Berniki - w delikatnym śmietanowo-ziołowym sosie;
- Zapiekane tortellini z sosem mięsno-pomidorowym - z blogu 'Kulinarna Pasja Hani - Kasi' - mięso, mięso i małe pierożki; w wersji dla mężczyzn potrójne mięso ;)
- Tortellini zapiekane w beszamelu - Brunetki w kuchni - mało pracy i niedrogie składniki;
Chcę to zjeść!
Ale
skąd wziąć tortellini? Ja kupuję je w Biedronce, bo mam najbliżej.
Dostępne są w 3 wersjach - z serem (niebieskie opakowanie, na zdjęciu
obok), z grzybami (czerwone) i trójkolorowe z szynką (żółte opakowanie). Cena to 3,99 za 1op. 250g. Nie mam co na nie narzekać, choć zdarza mi się, że z wierzchu się
rozgotowują a farsz jest nadal mocno twardy. Może po prostu gotuję je na
zbyt dużym ogniu?
Jeśli polecacie jakieś inne tortellini - piszcie w komentarzach!
Smacznego!
milo mi ze wpisałeś tutaj mój przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!zrobiłam tortellini w sosie pesto(włoski)z Lidla nie jest drogi a smakuje zabójczo polecam
OdpowiedzUsuńKupione tortellini plus kupiony sos ale wyczyn kulinarny :))) weszłam tu bo chcę zrobić tortellini, a nie kupić..
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Garre - przepisy z gotowych produktów, to chyba jakiś żart:/
Usuńpo co w ogóle pisac o syfie z gotowizn! nie macie nic innego do roboty?
UsuńBo nie wszyscy potrafią i chcą się nauczyć gotować :D
Usuńpeace
Ludzie, to jest półprodukt :P Dobry do dań, sałatek itd. :) Tak samo jak makaron do zupy dodajecie :P
Usuńkoleżanko jedzenie to nie syf Twoje określenie to jest dopiero!
UsuńPodsmażane tortellini z grzybami podaję zwykle z buraczkami i oliwkami. Do pierożków w trakcie smażenia warto dodać trochę przypraw ziołowych wg upodobań. Jest to danie proste, choć rzadko serwowane, bo jakże tu konkurować z domowymi pierożkami.
OdpowiedzUsuń"Nadzionko"? Co to jest nadzionko???
OdpowiedzUsuńPolecam Torellini z Lidla 400g - 3,77zł i wystaczy max 5 minut we wrzątku. Są czarne 9barwione sepią z mątwy) z łososiem i zwykłe z ricottą i miodem, szpinamiem i ricottą, szparagami.
OdpowiedzUsuńLudzie, to jest półprodukt :P Dobry do dań, sałatek itd. :) Tak samo jak makaron do zupy dodajecie :P
OdpowiedzUsuńSkoro to jest polprodukt czy gotowr danie to po co tu wchodzisz i czytasz... nie jestes zainteresowany to nie komentuj bo sam nic madrego nie npisales/as.. wstawila przeis to ktos z niego skorzysta...polska mentalnosc komentowana i ponizania innych mimo ze samemu nie jest jsie lepszym....
OdpowiedzUsuń"Skoro to jest polprodukt czy gotowr danie to po co tu wchodzisz i czytasz... nie jestes zainteresowany to nie komentuj bo sam nic madrego nie npisales/as.. wstawila przeis to ktos z niego skorzysta...polska mentalnosc komentowana i ponizania innych mimo ze samemu nie jest jsie lepszym...." - DOKŁADNIE
OdpowiedzUsuńNie każdy ma czas na "lepienie pierożków"... niektórzy pracują. Nie podoba ci się to nie wchodź na tą stronę i inne podobne strony!
Bardzo dobre jest tortellini z Biedronki, ale świeże firmy Rana. Gotuje się minutę. Ma dobry skład Pycha.
OdpowiedzUsuń