niedziela, 30 września 2012

Rodzynki w Czekoladzie (Biedronka)

Cześć! Jestem Biedronka w Czekoladzie. Nie, nie! Rodzynka w Czekoladzie. A to moja siostra rodzynka. I jeszcze jedna siostra rodzynka... Jest nas wiele i jesteśmy pyszne!



Tak pewnie chciałyby reklamować się Rodzynki sułtańskie w czekoladzie z Biedronki. Ile w tym prawdy?

sobota, 29 września 2012

Czarna Porzeczka w Czekoladzie - Deco Moreno

Nie wiedzieć czemu, mimo że na dworze jest coraz chłodniej, wcale nie muszę się cieplej ubierać. Po dłuższym namyśle już wiem o co chodzi. Rośnie moja naturalna warstwa ochronna... a wszystko to za sprawą słodyczy. Nie umiem się im oprzeć - są takie pyszne.
No, może nie wszystkie... ale z pewnością to co firma Deco Moreno nazywa Tajemniczą Czarną Porzeczką w Czekoladzie.

wtorek, 25 września 2012

Musztarda Rikka z Biedronki

I jak zwykle produkt już
napoczęty, bo tak smaczny
Czy wiecie, że gorczyca sarepska z której robi się musztardę sarepską, to tak na prawdę nie gorczyca? Co mocno mnie zaskoczyło i zaskoczy pewnie was - musztardę sarepską robi się z kapusty sitowatej, tylko potocznie zwaną gorczycą sarepską... 

A z czego robiona jest musztarda Rikka Sarepska i czy jest smaczna?

niedziela, 23 września 2012

Serek Delikate Premium - Oliwka i Pomidor

Pożeracz głodu - tak nazwałem serek Delikate Premium z oliwką i pomidorem ze względu na 20% zawartość tłuszczu. Dawka energii na cały dzień podana w smakowitej kremowej postaci warta jest zjedzenia - choć nie dla każdego.

czwartek, 20 września 2012

Toblerone Białe

Niesamowicie smaczne i znane wszystkim - Toblerone nie trzeba przedstawiać. Tego z mlecznej czekolady spróbował już pewnie każdy. Czy warto spróbować i wersji "białoczekoladowej"?

piątek, 14 września 2012

Szynka wiejska suszona - Dulano

     Stanąłem przy drewnianej ławie. Wraz z towarzyszami wznieśliśmy w górę kielichy pełne miodu. Na stole już czekała uczta. Zasiedliśmy do wieczerzy. Spróbowałem pysznego mięsiwa - specjału jednej z wiejskich gospodyń z okolicy. Cóż za cudowny smak! Ahh, ten wspaniały XVII wiek...

     Niewielkie pojęcie mam o tym, jak  się w owych czasach na dworkach szlacheckich. Swoje wyobrażenia opieram jedynie na Trylogii Sienkiewicza, jednak próbując Szynki Wiejskiej Dulano poczułem, jakbym przeniósł się w tamte czasy. Suto zastawiony stół i przyśpiewki przy kielichach pełnych wina i miodu natychmiast pojawiły mi się przed oczyma.

Co takiego niezwykłego ukrywa się w tym przysmaku?

czwartek, 13 września 2012

Tortellini - fenomen małych pierożków i najlepsze przepisy

Tortellini to małe włoskie pierożki. Wyglądem przypominają nieco nasze polskie "uszka", ale są jeszcze mniejsze. Ich farsz tradycyjnie stanowią grzyby, ser lub mięso. We Włoszech, skąd pochodzą, podawane są tradycyjnie z sosem pomidorowym. Ostatnimi czasy tortellini goszczą coraz częściej na naszych stołach, gdzie serwuje się je na ogromną liczbę sposobów. Co sprawia, że są tak popularne?

sobota, 8 września 2012

Verbena - lipa - ziołowe cukierki

Zioła - uspokajają, działają relaksująco, regenerująco, osłaniająco, wspomagają trawienie i  pomagają leczyć przeziębienie. W cukierkach Verbeny ukrytych jest ich wiele. Ziołowe smaki mogą wydać się nieco odstraszające, ale spośród dużego asortymentu każdy może wybrać coś dla siebie. Dostępne są w smakach: anyż, lipa, głóg, dzika róża, szałwia, pinia, melisa. Ja na początek zdecydowałem się na lipę.